(+60)13-3493237 akademisuper@gmail.com

Sejarah Sambutan Tahun Baru Cina

Sejarah Sambutan Tahun Baru Cina

Bilakah bermulanya sambutan tahun baru cina di seluruh dunia?

Tahun Baru Cina adalah perayaan bagi kaum cina yang meraikan permulaan tahun baru cina mengenai kalendar tradisional cina. 

Kebiasaan sambutan tahun baru cina ini bermula pada waktu petang sebelum hari pertama sehingga Festival Lentera yang diadakan pada hari ke-15 tahun ini. 

Belum pasti bilakah tahun sebenar bermulanya tahun baru cina, ada pakar sejarah mengatakan bahawa perayaan berasal dari upacara keagamaan akhir tahun semasa pemerintahan Dinasti Shang (1766 SM – 1122 SM).

Ada juga yang mengatakan bahawa perayaan ini bermula seawal pemerintahan Maharaja Yao dan Shun (2300 SM). Semasa tradisi bermula dulu, tarikh tahun baru cina berubah dari pertengahan musim sejuk ke awal musim bunga. Walaubagaimanapun, tarikh-tarikh tersebut telah dibincangkan dan akhirnya disediakan oleh Maharaja Wu (157 SM – 87 SM) dari Dinasti Han (206 SM – 220 SM) dengan cara konsisten dalam ukuran tempoh setahun.

Oleh itu, beliau mendirikan hari pertama bulan pertama kalendar Cina Tradisional sebagai permulaan tahun dan Tahun Baru Cina tetap dirayakan dengan sewajarnya sehingga ke hari ini.

Berikut dibawah adalah kronologi bermula sambutan tahun baru cina mengikut pakar sejarah :-

  1. Maharaja Yao dan Maharaja Shun (2300 SM) : Aktiviti Perayaan Kecil Tahun Baru Cina
  2. Shang Dinasti (1766 SM – 1122 SM) : Perayaan Tahun Baru sebagai Perayaan Agama
  3. Dinasti Han (206 SM – 220 SM) : Perayaan Tahun Baru Cina secara RASMI ditubuhkan sebagai hari pertama bulan pertama dalam kalendar cina tradisional dan bermulanya juga menggunakan mercun bamboo dengan bunyi mercun yang kuat dipercayai untuk menghalau hantu
  4. Dinasti Wei (220 – 265)  dan Dinasti Jin (265 – 420) : Bermulanya menggunakan bunga api dalam perayaan tahun baru cina. Tradisi Shou Sui terbentuk. 
  5. Dinasti Song (960 – 1279) : Pengenalan pistol api dalam mercun

Menurut cerita dan legenda cina, permulaan tahun baru cina bermula untuk berlawan dengan binatang dalam mitos cina yang dinamakan “Year”. “Year” dikatakan binatang seperti seekor lembu dan kepala seperti singa dan dipercayai duduk di dalam laut. Pada malam Malam Tahun Baru Cina, binatang “Year” akan keluar dari laut dan mengganggu serta membahayakan manusia, binatang dan semua harta benda. Akhirnya, orang-orang zaman dulu mendapati “Year” takut dengan api, warna merah, dan bunyi yang kuat. Oleh sebab itu, setiap malam Malam Tahun Baru Cina, untuk perlindungan mereka buat posting merah Dui Lian (Merujuk kepada Kraf Tahun Baru Cina) di hadapan rumah mereka, melancarkan bunga api dan menggantung lentera pada akhir tahun. 

Rujukan : http://www.chinesenewyears.info/chinese-new-year-history.php

Penulis mewakili tim Akademi Super ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada kaum cina di Malaysia dan Selamat Bercuti.  

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dapatkan Artikel Terkini Melalui Email Anda

LIKE FOLLOW SUBSCRIBE AKADEMI SUPER